Hamsunsalen var fylt opp med rundt 100 spente deltakere på årets betongtavlearrangement 29.november 2016. Hvem vinner i år og får vi noen store overraskelser?

Dette var nok noen av de spørsmålene som svirret rundt i Gyldendalhusets lokaler denne ettermiddagen.

Alle de 7 flotte finalistene ble presentert i lyd og bilder før spenningen ble utløst. To flotte prosjekter gikk i år helt til topps. Utsikten på Gaularfjell og Knapphullet ble begge tildelt årets Betongtavle og dette skapte stor glede for mange i salen. De som ble nominerte men denne gangen ikke gikk helt til topps, var innstilt på å dra hjem etter middagen og satse på  nytt for framtidige Betongtavler.

Les mer om juryens uttalelse om Utsikten her

Les mer om juryens uttalelse om Knapphullet her

Det er Norsk Betongforening (NB) som står bak den prestisjetunge prisen og i samarbeid med Norske arkitekters landsforbund (NAL) er Betongtavlen utviklet til å være blant de viktigste teknikk- og arkitekturprisene i Norge. Mange av tidligere vinnere har også gjort det svært godt i internasjonale konkurranser.

For å skape spenning, bredde og en faglig interessant ramme rundt Betongtavlearrangementet, var det et ønske fra NB og NAL at Byggutengrenser tok ansvaret for planlegging og gjennomføring av prisutdelingen. Dette har Byggutengrenser gjort de siste årene for både betongbransjen og for murbransjen som har sin egen «Murverkspris». Vi i Byggutengrenser ønsker å heve kvaliteten i disse festarrangementene og dette er grunnen til at vi har utviklet egenkompetanse på produksjon av presentasjoner med bruk av videoer og vignetter- dvs lyd og bilder.

Årets arrangement var ikke uten grunn, lagt til huset som er tegnet av Sverre Fehn. Gyldendalhuset vant Betongtavlen i 2008 og Betongelementprisen året etter. Vi hadde et ønske om å samle både arkitekter og ingeniører for å kunne overføre ideer som videreutvikler betong som byggemateriale. Deltakerne fikk derfor ta del i fire interessante og lærerike foredrag i forkant av den spennende utdelingen av årets Betongtavle.

Inger Johanne Rusfeldt fra Pir II arkitekter og Lotta Brettmark fra Graphic Concrete viste bakgrunnen for utforming av Administrasjonsbygget til Risvollan borettslag og hvordan man skaper grafiske uttrykk i betong.

Svein Lund, fra Lund Hagem arkiteker tok oss med på ei reise til «Knapphullet» i Sandefjord hvor han sammen med  betongentreprenøren Stein Varmo fra Staks AS viste oss hvordan de hadde planlagt løst en krevende bygging i fjellsprekken.

Lars Lantto  fra Askim/Lantto arkitekter forklarte ideene bak den arkitektoniske utformingen av Norsk reiselivsmuseum i Balestrand mens Oddvin Myklebust fra Nordplan viste hvordan de kan skjære fjellet og tilpasser det til betongen

Eivind Nygaard fra Code: arkitektur viste oss hvordan de ville duke Gaularfjellet for rast på Utsikten og ble supplert av Hans Aksel Fjelldal fra Veidekke Entreprenør som delte erfaringer med hvordan det er mulig å bygge dette piknikteppet som strekker seg ut og skrår i alle retninger

Tusen takk til alle som har deltatt i alle de flotte prosjektene og en spesiell takk til alle dere som delte ettermiddagen med oss i Hamsunsalen.

Det er krevende å gjennomføre arbeidet med Betongtavlen men en fullsatt sal gjør det til en glede å jobbe for bransjen.

Tusen takk til Byggimpuls som lager de flotte Betongtavlene i fiberbetong!