Det grå er virkelig i vinden om dagen, ikke bare som fargetrend i både interiør og ute på veggen men også innen materialvalg. Jeg leser at grå med fargekode S2005-Y20R er den nye trenden og som blir vår nye farge som overtar etter den populære ’kaffe latte’ som i flere år har preget nordmenns stuer, entreer og trapper.

Artikkel fra 2010

Trenger bilde

http://www.bygg.no/article/66776

Grått er også det naturlige kjennetegnet på vårt mest benyttede byggemateriale; betong. Dette materialet er også i vinden men ikke bare på grunn av fargen. De siste årene har vi sett en interessant trend der røffe interiørdetaljer i betong er benyttet som viktige elementer i moderne hus. I studentarbeidene på våre design- og arkitekthøgskoler ser vi at bord, stoler, lamper – ja stort sett det meste søkes utformet i betong. Utfordringene med slike trender er å utnytte de kreative kreftene slik at vi også oppnår funksjonelle bygg og interiør som bidrar til å forbedre kvaliteten i våre hus og hytter. Dette er bakgrunnen for min kommentar denne gangen.Jeg finner stadig artikler om passivhus, lavenergibygg og miljøvennlige hus som etter sigende er i balanse med naturen. Det som imidlertid er en mangel i mange av disse prosjektene er hvordan et hus skal planlegges for å gi godt inneklima, være lunt og godt om vinteren og svalt og kjølig om sommeren. Det er her uttrykket ’grått er hot’ med dobbel mening kommer inn i bildet. Vi ser at fokuset rundt redusert energibruk også har dreid seg i retning å utnytte byggematerialers temperaturegenskaper- eller termiske egenskaper som andre kaller det. Her ligger det en mulighet i å utnytte betong og mur i interiør både for å gi et moderne og røft design men også for å utnytte disse materialenes evne til å utjevne temperatursvingninger mellom dag og natt. Disse tunge materialene virker som varmemagasiner og tar opp overskuddsvarme fra rommet på dagtid og gir det fra seg utover ettermiddagen og kveld. På samme måte vil materialene holde rommene svale på dagtid på sommeren ved å utnytte en nedkjøling man oppnår i løpet av natten. I våre moderne, tette hus åpner dette muligheter ved å bruke synlige overflater i mur og betong for å redusere energiforbruk samtidig som vi oppnår jevnere og mer komfortabel temperatur i huset. Dette kan være et av de tiltakene som gjør at vi ikke på sommeren blir sittende dryppende våte av svette i våre nye varme passivhus. Ja faktisk så gjør vi våre hus til aktive hus ved å utnytte de temperaturegenskapene som fra naturens side ligger innstøpt i alle mur- og betongkonstruksjoner.Denne effekten er også en av grunnene til at moderne miljøbygg nå oppføres i mur og betong- noe som ble omtalt på bygg.no den 9.desember med henvisning til både Bellonas nybygg i Oslo og IUCNs, ”The International Union for Conservation of Nature” bygg i Sveits.Dette er ikke nye løsninger – se bare på hvordan mennesker har utnyttet denne effekten helt tilbake til oldtidens konstruksjoner der en har holdt varmen ute ved å bygge i mur og stein. Det vi gjør i dag er kun å overføre disse erfaringene til moderne bygging med høye krav til inneklima, der vi søker de beste løsninger med lavt energiforbruk i kombinasjon med høy komfort.

Ved å gjøre en eller flere vegger i mur eller betong synlige i rommet vil effekten straks være målbar. Hvis vi i tillegg velger å benytte tak og/eller gulv der betongen er direkte eksponert mot rommet har vi et godt grunnlag for et godt temperaturmiljø i huset. Vegger i mur eller betong kan gis et rustikk uttrykk og gis mange ulike overflatestrukturer. Slipte gulv i betong er også en trend som gir både et arkitektonisk godt uttrykk samtidig som det kan lagre store mengder varme.

En annen måte å utnytte denne temperatureffekten er på våre uteplasser i hagen der vi på sommerstid ønsker oss to situasjoner: Ikke for varmt på dagen og lange lune kvelder sammen med gode venner. Hvis vi planlegger uteplassen med bruk av heller eller belegningsstein, vil solvarmen i løpet av dagen lagres opp i gulvet og avgis i lang tid utover kvelden. Benytt denne naturlige gulvvarmen så slipper vi å sette på flere kilowatt i varmeelementer over hodene våre for å holde gåsehuden borte.

Det som tidligere ble ansett for å være triste og grå løsninger i mur og betong er altså i ferd med å bli hot- ikke bare som interiørtrend med også for å løse utfordringer rundt varmekomfort og energiforbruk.

Vi går nå inn i en fredfull juletid med levende lys og kos foran peisen, vær da forsiktig og sikre ditt hus mot brann – og heldigvis; mur og betong brenner ikke.