Himmelen har vært der langt over oss helt siden evighetens begynnelse. I den lille bygda Øystese midt inne i Hardangerfjorden mellom høye snøkledte fjell og bugnende grønne epleranker er himmelen bragt ned på jorda som et levende maleri av en av verdens mest betydningsfulle kunstnere James Turrell.

Kunstneren sier at det hele handler om å se. Det er vanskelig å beskrive. Det må oppleves. Man sitter komfortabelt tilbakelent på en benk i et lukket rom og ser opp på himmelen og skyene som driver forbi skarpt innrammet i dust skiftende farger. Pupillene er vid åpne og mottakelige. Den ene fargen går sakte over i den andre, og den samme evige himmelen skifter farge ettersom omgivelsene skifter og danser sammen med synssansen. Det hele er godt for øyet og beroligende for kroppen.

Skyspace

Dette er Skyspace. Den kan oppleves rundt 80 forskjellige steder i verden, også i Ekebergparken i Oslo i tillegg til Kabuso i Øystese. Kabuso er et samtidsmuseum som også huser den fantastiske skulptursamlingen av den lokale og internasjonale kunstneren Ingebrigt Vik i et eget lite betongmuseum.

For arkitekt Cristian Stefanescu i a-works var det åpenbart helt fra starten av at en kunstner som James Turrell og et prosjekt som Skyspace ville kreve høy presisjon og dyktige samarbeidspartnere. Arkitekten hadde fått noen få klare retningslinjer fra lyskunstneren. Den indre formen skulle være en ellipse, den ytre formen skulle være en åttekant som tok opp den geometriske formen i Ingebrigt Vik museet samtidig som han ønsket at det skulle benyttes lokale materialer for å knytte installasjonen til stedet.

Spesialdesignede betongelementer

Etter nærmere kartlegging av ressursene i området ble imidlertid Tunge Ting og Rune Skjoldal involvert, noe som muliggjorde spesialdesignede betongelementer produsert med høy grad av presisjon. Det ble også besluttet å benytte gjennomfarget betong inspirert av Hardangerskiferens gråfarge.

Både gulv, vegger, benker og tak er bygget opp av prefabrikkerte betongelementer. Gulvet er ett enkelt element med en konkav overflate som sikrer avrenning, mens det todelte taket har et ellipseformet hull som er tilpasset en håndbanket krage i syrefast stål. Inn mot selve åpningen er stålkragen slipt ned til en knivsegg som sylskarpt rammer inn den himmelske illusjonen.

Veggelementene stables på hverandre element for element, noe som skaper det tidløse preget man får av å legge stein på stein. De tykke veggelementene består av vanger i armert betong med trykkfast isolasjon imellom. På hver side av inngangspartiet benyttes mellomrommet til et teknisk rom på den ene siden og et rom for brannsluknings- og rengjøringsutstyr på den andre.

Til tross for sin beskjedne størrelse framstår bygget som relativt massivt og tungt fra utsiden, mens det på innsiden har et lett og luftig uttrykk. Her er både vegger og tak nennsomt pusset og deretter hvitmalt til et filmlerret.

Lysinstallasjon

Over øyehøyde er det innvendige vegglivet trukket tilbake for å gi plass til LED-lysene. Lysene projiserer farget lys opp på vegger og tak i henhold til en forhåndsprogrammert sekvens som varer i omtrent en time. Programmet er spesifikt tilpasset prosjektets geografiske plassering og kjøres til bestemte tider av døgnet fra en server i Turrells base i ørkenen i Arizona.

Til tross for sin kompleksitet framstår prosjektet som rent og enkelt. Det er tatt i bruk ytterst få virkemidler og materialer. Prosjektet er svært presist, gjennomarbeidet, vakkert detaljert, og et prakteksempel på høykvalitets utførelse i betong. Det er tydelig at samarbeidet mellom de ulike aktørene har vært meget godt og at alle har lagt seg i selen for å oppnå et best mulig resultat.

Prosjektdeltakere:

  • Tiltakshaver: Kunsthuset Kabuso, Hardanger og Voss museum
  • Arkitekt: a-works
  • Kunstner: James Turrell
  • Byggeteknisk råddgiver: NODE rådgivende ingeniører as
  • Entreprenør: Voss Bygg og Landskap as
  • Betongunderentreprenør: Tunge Ting as
  • Betongleverandør: OH Betong as

 

Foto: Helge Skodvin, Vidar Knutsen og Jan Eldegard Hjelle

Les mer om Betongtavlen her