Søren Olav Bessesen og Åsmund Skeie sto for de to prosjektene som sammen vant prisen for beste betongprosjekt under AHO Works 2018 under navnet Guest Studio.

– Det var en gledelig overraskelse å bli tildelt prisen. Dette er et flott bidrag til studenter og til AHO generelt, dette setter vi stor pris på, sier de to prisvinnerne.

Studentenes oppgave tok utgangspunkt i det pågående Solo House prosjektet til Christian Bourdais, der ledende arkitekter inviteres til å tegne en familiebolig til utleie i den spanske nasjonalparken Matarranya, sør for Barcelona.

Betongtak som spenner som en bro

– Dette huset har et stort betongtak som spenner som en bro over en dal. Huset ligger i den nordlige delen av SOLO-området, like utenfor nasjonalparken Matarraña. På den ene siden av huset er det en vinåker, på den andre siden en skog og en dal som strekker seg sørover. Det store taket er husets primære element, ellers består det av lette og flyttbare deler, forklarer Søren Olav Bessesen.

– På taket er et svømmebasseng som deler rommet under i to. Essensielt bor man i ett stort rom. På endene er det bad og soverom, og i midten er kjøkken og oppholdsrom. Konstruksjonen spenner mellom to punkter i landskapet og en søyle i midten, under bassenget.

Utendørs peisestue med utsikt

– Solo House 9 ligger på en slak hellende tomt og er tenkt som en sekvens av plattformer som trapper seg nedover fra tomtens høyeste punkt i sør mot utsikten til det karakteristiske kulturlandskapet i nord. Hver plattform måler 6 m x 6 m med en innbyrdes høydeforskjell på 0,6 m. Adkomsten går via en sti opp gjennom skogen til et nedsunket inngangsparti midt på bygningen, der en trapp leder opp til en indre hage, sier Åsmund Skeie.

– Den sørlige delen av bygningen har en mer privat karakter, med soverom og utendørs peisestue med utsikt mot den catalanske fjellkjeden i øst. I den nordlige delen ligger kjøkken, svømmebasseng og oppholdsrom åpent i et stort og sammenhengende fellesrom. Bygningens enkle mur- og betongkonstruksjon frembringer i prosjektet en viss nøkternhet, samtidig som den åpner seg opp for og fremhever det naturskjønne omkringliggende landskapet.

Begge studentene har tidligere deltatt på betongworkshopen som arrangeres av Byggutengrenser og AHO i samarbeid med en rekke betongbedrifter.

Søren var hos NorBetong i Fredrikstad. – Her møtte jeg veldig hyggelige folk som viste oss grunnleggende prinsipper for å støpe med betong og hvordan produksjonen foregikk, sier Søren.

Åsmund var hos Block Berge AS i Rogaland og sier det var en uvurdelig erfaring som han er svært takknemlig for. – Det er noe herlig pedagogisk å kunne delta i og se produksjonen med egne øyne, og jeg tenker fortsatt tilbake på betongelementene i produksjonslokalene hver gang jeg vurderer bruken av betong i mine skoleprosjekter. Og det vil jeg ta med meg videre når jeg skal ut igjen i arbeidslivet,  sier Åsmund.