Kombiner sykkelinteresse, arkitektur og ønske om å skape noe nytt. Da får du «Cykelhuset Ohboy», et hotell- og leilighetsbygg i Malmø laget på syklistens premisser.

En ting er å legge til rette for sykkel i trafikken, men få har gjort som arkitekt Cord Siegel i prosjektet «Ohboy» i Malmø. Her skal du kunne sykle maten rett til kjøleskapet, henge fra deg sykkelen på veggen i leiligheten eller på terrassen.

Leilighetene er utformet med tanke på barnefamilier og fleksibel bruk, men altså først og fremst med tanke på bruk av sykkel – til alle hverdagslige formål.

– Vi legger til rette for urban supermobilitet. Dørene åpner seg automatisk i hele bygget. Det er ekstra store heiser så du kan kjøre varesykkelen inn i heisen og videre sykle maten rett til kjøleskapet. Vi har fire ulike transportsykler som husets brukere kan låne: taxi-sykkel, stor transportsykkel, hurtig transportsykkel og bekvem transportsykkel, forteller en sykkelglad arkitekt.

Når beboerne ikke kan bruke sykkel, så følger det med kollektivreiser for tusen kroner i måneden, samt medlemskap i en bildelingstjeneste.

– Alt du trenger i Malmø er innenfor 30 minutter på sykkel, konstaterer Siegel.

Rå betong med plass til grønne vekster

Gulv, vegger og tak er i betong. Det gir enkel rengjøring og vedlikehold, og passer pent inn i bymiljøet – hvor det ligger en skatepark i betong rett utenfor.

– Det var et enkelt valg for oss å bygge et betonghus. Vi hadde strenge krav til lydisolering og trengte tunge materialer. Med skatepark i betong rett utenfor syntes vi det passet godt inn med en eksponert, rå betong, forklarer arkitekten.

– Brutalismen er en retning innen funksjonalismen der man uttrykker seg med stor ærlighet mot materialene. Vi har jobbet fram en estetikk med ren betong og rent treverk, sier arkitekt Cord Siegel i Hauschild+Siegel om prosjektet. Bruken av betong gjør at energibruk i bygget er 30 % lavere en byggenormen tilsier.

Det er tilrettelagt for at beboerne kan dyrke egne planter på terrasser og balkonger, og at andre planter kan klatre på fasaden. Bier og andre insekter skal bidra til biologisk mangfold og skal kunne finne egne plasser i sandsekker og trestokker.

– Ohboy er en grønn hyllest til brutalismen, mener arkitekten. Ja, også til et sykkelbasert liv, da.

Se presentasjon av prosjektet her.