To av finalistene til årets Betongtavle er byggverk laget for allsidig aktivitet: Ulstein Arena og Skateparken i Tasta. Begge prosjektene gir solid ramme for idrett og utfoldelse, og betongarbeidene er utført med høy kvalitet.

I sentrum av Ulsteinvik ligger Ulstein Arena. Bygget huser idrettshall, klatrehall, svømmehall og bibliotek. Anlegget er brukt til å utvikle tettstedet og har aktivitet store deler av døgnet gjennom hele året. Ulstein Arena preges av store flater med eksponert betong. Overflatene er utført med forskalingsplater i storformat, som gir glatte overflater og få skjøtekanter og staghull.

Betong er også brukt på gangarealer. Der det er behov for sklisikring er overflaten blastret, en maskinell behandling som gir en ru overflate, mens betongen er slipt der det er oppholds- og lekearealer.

– Ulstein Arena er et godt eksempel på hvordan materialer som betong, tre, stål og glass kan kombineres i et hverdagsbygg som alle kan trives i, sier Jan Eldegard Hjelle, juryleder i Betongtavlen.

Ulstein Arena fikk nylig Statens pris for byggkvalitet, noe som vitner om høy standard på utførelse.

Et skateparadis i Stavanger

Skaternes klare dom: Det ruller aller best på betong!

Rullebrett, sparkesykkel, BMX eller rulleskøyter, rulleaktiviteter har de siste årene brått blitt en aktivitet som enhver kommune vil legge til rette for. Tidligere var det noen tilfeldig snekrede ramper som ble bortgjemt på en lite brukt parkeringsplass – nå anlegges det flotte skateparker som barn, ungdom og voksne trekker til. Det fremste anlegget i Norge ligger i Tasta i Stavanger.

Skateparken i Tasta har vært gjennom to byggetrinn, og fremstår nå som den største og fremste utendørsarenaen i landet. Her finner man alle de elementene som utøverne vil ha, enten man er nybegynner eller proff.

Første byggetrinn sto ferdig i 2016 og var på 4700 m² med et flow/bowlområde og et streetområde. Andre byggetrinn var ferdig i mai 2018 og tilføyde 2100 m² til parken, hvorav en stor del nå også var under tak, noe som kommer godt med i et område med hyppig nedbør.

Rullebrett og dets slektninger benytter små og kompakte hjul, og det beste underlaget for dette er glatt betong. For at en skatepark skal bli god å bruke må betongarbeidet utføres med omsorg og omtanke, og det er det her. Erfarne skateparkentreprenører har stått for utstøpingen.

– Betongparken er designet ut fra brukernes behov, den benytter betong med høy kvalitet og gir utfordringer for brukere på alle ferdighetsnivå. Parken viser hvordan betong på en flott måte kan skape populære møteplasser, sier Hjelle.

Vinneren av Betongtavlen 2018 kåres 22. november. Prisen deles ut av Norsk Betongforening i samarbeid med Norske arkitekters landsforbund. Du kan melde deg på arrangmentet her.