Arkitektstudent Fredrik Rognerud fikk pris for “fremragende bruk av mur eller betong” under et arrangement på AHO nylig. Byggutengrenser er sponsor for prisen.

— Det er en ære å motta denne prisen! Mur og tegl har mange særlige egenskaper, jeg vil gjerne lekt mer med bruk av tegl i fremtidige prosjekter, sier Rognerud, som i sitt prosjekt “Parallax” har lagt særlig vekt på materialiteten til tegl.

— Teglen jeg brukte i modellarbeidet fikk jeg fra en husstand på Røa som bedrev renoveringsarbeid. Angivelig er den fra 1927, da huset ble bygget, produsert lokalt i Oslo. Det er massivtegl rik på jernoksid. Dette var tegl som skulle kastes uansett, så det var samvittighetsmessig lettere for meg å borre hull, knuse, henge opp, drukne, fryse og pulverisere teglen. Jeg ønsket å utfordre og teste materialet, da jeg som oftest ser det statisk forbundet med mørtel, forklarer han.

— Prosjektet har sitt utgangspunkt i de observasjoner jeg gjorde rundt Industriens- og Eksportens Hus på Solli Plass. En av de første oppgavene var å utvikle en romlig struktur ut i fra de fotografier jeg tok av bygningen. Jeg stolte på min intuitive sans under produksjonen av disse romlige strukturene. Serien av modeller varierer i form, og fører alle en diskusjon på lys, atmosfære, møte med bakken og materialitet.

Prosjektet har vært en del av masterstudiet. Byggutengrenser gratulerer med prosjektet og prisen, og ser fram til nye bidrag med bruk av tegl i vår arkitektur.