Lærekurven er bratt når arkitektstudentene ved NTNU kaster seg over mur- og betongprosjekter når de er utplassert i lokale bedrifter.

Det er torsdag ettermiddag og i støpehallen hos Contiga i Stjørdal står en gruppe arkitektstudenter og ser to massive elementer i hvit betong med perfekt presisjon låse seg i hverandre når den ene heises ned over den andre. De to bitene, som hver veier et drøyt tonn, ble støpt dagen før. På overflatene har de testet ut ulike teknikker for å få fram marmorsteinen, og for å skape lys-skygge-effekt i elementene. Arbeidstegningen ble påbegynt dagen før det igjen, så prosessen har gått unna i høyt tempo.

Lignende scener fant sted ved åtte andre bedrifter i Trøndelag. Utplasseringen av studentene er et samarbeidsprosjekt mellom Byggutengrenser, NTNU og bedriftene.

— Skal du bli en god arkitekt må du forstå materialer. Mye kan man lese seg til, men ingenting erstatter håndfast erfaring. Utplasseringen hos bedriftene har vi hatt i mange år, men det er like moro hvert år å se hvordan studentene takler utfordringen, sier Vetle Houg, som leder bransjeforeningen Byggutengrenser.

Kombinerer teori og praksis

— Vi starter uka med teori og inspirasjon før studentene drar ut til bedriftene. Noen får mure med tegl eller blokker, andre får støpe med betong. Det er også grupper som får erfaring med naturstein og stål. I sum blir det mange spennende studentoppgaver innen uken er omme!

Bedriftene er spredt rundt i både Trondheim og resten av Trøndelag, og for noen av studentene blir det en tredagers tur.

De bedriftene som deltar i samarbeidet med NTNU sammen med Byggutengrenser er:

  • Betong Øst, Trondheim/Heimdal
  • Unicon, Trondheim
  • Contiga, Stjørdal
  • Spenncon, Verdal
  • Overhalla Betongbygg, Overhalla
  • Wienerberger, Trondheim
  • BMC, Trondheim
  • Leca/Weber, Trondheim

— Vi er veldig takknemlige for at bedriftene stiller opp for dette. De sponser materialer og bruker mye tid og ressurser på studentene. Vi får veldig hyggelige tilbakemeldinger både fra studentene og fra bedriftene på dette. For bedriftene er det inspirerende å møte morgendagens arkitekter. Kreativiteten er stor og da får bedriftene litt å bryne seg på. Det er moro, fastslår Vetle Houg.