Dere får tre dager på å planlegge og bygge en konstruksjon som viser mulighetene med mur og betong.

Å få erfaring med materialer, og lære seg hvordan man kan bruke de best mulig er helt avgjørende for å bli en god arkitekt. Nylig var hele kullet av førsteårs arkitektstudenter ved NTNU på utplassering på bedrifter i regionen.

— Vi har lært mye. Tidligere har vi hatt konstruksjonslære, når får vi se det i praksis. Det er spennende, forteller Marie Furland som var utplassert hos betongelementprodusenten Contiga i Stjørdal.

— Vi har fått god hjelp, det er mye å tenke på og planlegge for når de to elementene vi lager skal løftes og flyttes. Jeg må si jeg blir imponert av å se de som jobber her og ute på byggeplassene. Jeg får iallfall en respekt for det arbeidet disse fagfolkene gjør, det gjør det lærerikt å være her, forklarer Marie.

Mur- og betongprodusentene åpner i noen hektiske dager verkstedhallene for studentene. Utgangspunktene er ulike; noen murer med teglstein, andre med Leca-blokker, mens andre grupper bygger forskalinger hvor det skal støpes med betong. Det er skaffet til veie byggematerialer og verktøy – og ikke minst stiller bedriftene og bransjeforeningene opp med ressurser for å bistå studentene.

—Årets studenter har vært eksepsjonelt flinke. De var tidlig enige om et konsept. Alle jobbet, ingen stod med hendene i lomma. Så studentene får «tommel opp» fra vår side, sier en entusiastisk Agnar Løbak i betongbedriften Unicon. Han har vært involvert i studentprosjektene også ved mange tidligere anledninger. Til årets utplassering hadde bedriften gått sammen med konkurrenten Betong Øst Trøndelag om et felles lokale hvor studentene kunne jobbe. I alt fem grupper jobbet med et puslespill av et prosjekt, hvor hver gruppe laget et element med sine egne uttrykk. Da elementene var ferdig støpte ble det satt sammen til en sammenhengende konstruksjon.

— Det er imponerende å se hva studentene får til på så kort tid. De har en entusiasme og kreativitet som gjør det ekstra givende for alle oss som er involvert. Bedriftene bruker tid og ressurser på dette, noe som kan være utfordrende i en krevende hverdag, men likevel ser de at dette er av stor verdi for alle, sier Vetle Houg, daglig leder i bransjeforeningen Byggutengrenser.

Bedriftene som deltar i samarbeidet med NTNU sammen med Byggutengrenser er:

  • Betong Øst, Trondheim
  • Unicon, Trondheim
  • Contiga, Stjørdal
  • Overhalla Betongbygg, Overhalla
  • Wienerberger, Trondheim
  • BMC, Trondheim
  • Leca/Weber, Trondheim