Biblioteker er symboler for kunnskap. Med det nye bygget til Deichmanske hovedbibliotek i Bjørvika i Oslo blir denne symboleffekten tydelig også i selve bygget. Bygget demonstrer hvordan man ved kunnskap kan skape flotte og spenstige løsninger, det strekker tilsynelatende fysiske lover og skaper rom for nysgjerrighet og kunnskapsinnhenting. Det er også en oppvisning i god og effektiv bruk av betong. Godt gjort!

Betongfaget har fått sine utfordringer med bygget, og de er alle løst på beste vis. Det ble glidestøpt tre massive sjakter parallelt. Det spesielle foldetaket i betong gir spenst og styrke, og krevde et forskalingspuslespill av dimensjoner. Det er i stor utstrekning brukt lavkarbonbetong. Betongen spille også en viktig funksjon som termisk masse. Dekkene, som er bubbledeck, gir eksponerte himlinger, mens luft strømmer på oversiden og opp i rommene.  Sist men ikke minst er det mye synlig betong i gulv, vegger og søyler, med høye krav til overflatene.

Bygget har fått mye positiv oppmerksomhet og dets arkitektur har fått mye rosende omtale. Førsteamenuensis ved NMBU, Erling Dokk Holm, skrev i en omtale i Aftenposten blant annet «Taket er bygningens kanskje vakreste enkeltelement. Det er et såkalt foldetak og demonstrerer hvordan betong kan skape en nesten påtrengende skjønnhet.» Og videre: «Materialvalget – lys og pusset betong – gir sammen med lyssjaktene en letthet til bygningen, som gjør at den også som betongkonstruksjon er verdt å studere. Detaljene i støpearbeidene vitner om at kvaliteten på håndverkerne og prosjektledelsen har vært høy.»

  • Arkitekter: Lund Hagem Arkitekter og Atelier Oslo
  • Entreprenør: Skanska
  • Betongleverandører: Unicon (tak og søyler), NorBetong (såle, sjakter)

 

Deichman Bjørvika timelapse glidestøp from Kultur- og idrettsbygg Oslo KF on Vimeo.