Det er en trist skjebne å stå uten vedlikehold i en midtrabatt på Sjursøya, men Betongutstillingen takler det utmerket!

– Nå har Betongutstillingen fått en grundig og etterlengtet vask. På tross av null vedlikehold i 20 år kan vi slå fast at betongen holder seg fint. Det ble spylt med høytrykkspyler, og det fikk vekk det aller meste av støv, skitt og mose,  fastslår Vetle Houg, daglig leder i Byggutengrenser. Utstillingen, som består av 15 betongelementer, viser muligheter med ulike overflater.

– Eksemplene her viser på en fin måte hvordan betong med bordforskaling er mer tilgivende enn plateforskaling når det kommer til små uregelmessigheter. Vi ser også at farget betong holder seg godt. Her er det sort, hvit, gul, grønn og rød betong – foruten vanlig grå, sier Berit Gudding Pedersen, betongteknolog i Unicon.

Betongutstillingen står rett utenfor Unicons betongfabrikk på Sjursøya i Oslo, og nylig ble det arrangert en liten markering for å vise fram de rengjorte betongelementene. De frammøtte fikk en presentasjon av hva utstillingen er og hvordan den ble til, og også en mulighet til å besøke betonglaben til Unicon.

– Det er gøy å være her igjen! Jeg synes utstillingen har holdt seg usedvanlig godt. Det var utrolig givende å være med å få den på plass i sin tid, og selv om vi hadde noen utfordringer underveis så må jeg si at jeg er stolt over at vi fikk det til, sier Knut Bryne i Norsk Betongforening. Knut var en nøkkelperson i etableringen av utstillingen da han på den tiden for tyve år siden jobbet i Stange Betong som da også endret navn til Unicon.

– Nå som utstillingen er spylt ren håper jeg at flere tar turen hit for å se med egne øyne hvordan betongoverflatene kan bli med ulike typer forskalinger, ulike fargepigmenter og med bruk av grå eller hvit sement og ulike typer tilslag. Selv om dagens bindemidler har en litt annen sammensetning så vil i all hovedsak det visuelle inntrykket være det samme. Samtidig så har bransjen blitt enda dyktigere og med bedre kunnskap om hva som må til for å lykkes, mener Vetle Houg.

Har du ikke anledning til å dra til utstillingen så er den godt dokumentert på nettsidene til Byggutengrenser: .Betongutstillingen på Sjursøya

Der er det informasjon om betongsammensetning, forskaling og etterbehandling, og det er både før- og etterbilder av betongelementene.