– Betongtavlen er en utmerkelse til bygg der betong er anvendt på en miljømessig, estetisk og teknisk fremragende måte. Deichman Bjørvika sjekker av suverent på alle disse punktene, sier juryleder Vetle Houg.

Biblioteket i Bjørvika har vært en publikumssuksess siden det åpnet rett før sommeren. Korona til tross, publikum har strømmet til, og lovordene har vært mange. Både om bygningen og opplevelsene inni.

Smart betongbruk

Bygningen har noen særpreg, som også gjenspeiles i utmerkelsen. De tre atriene som møtes og som skaper diagonale siktlinjer gjennom bygningen, gjør at man blir bergtatt av arkitekturen innvendig.

Dette er det mange som har merket seg.

«Taket er byggets kanskje vakreste enkeltelement. Det er såkalt foldetak og demonstrerer hvordan betong kan skape en nesten påtrengende skjønnhet», skrev førsteamanuensis Erling Dokk Holm ved NMBU i et innlegg i Aftenposten da det nye biblioteket åpnet.

Lavkarbonbetong

Når man beveger deg oppover i etasjene, blir mer og mer av foldetaket synlig. Disse foldene gir styrke i betongkonstruksjonen og muliggjør store spenn. Det er i tillegg et flott skue innvendig med sine «båtskrog» som går i ulike vinkler.

– Det er også verdt å trekke fram tiltakene for å redusere klimagassavtrykket. Det er blant annet brukt lavkarbonbetong og en type dekkeløsning som gir redusert materialbruk. Ventilasjonssystemet fungerer sammen med betongen i dekkene for å jevne ut temperaturen og redusere energibruk til kjøling og oppvarming. Det er smart bruk av betong, fastslår juryleder Vetle Houg.

Juryen lot seg også imponere over høy kvalitet på overflater slik som de fasetterte brystningene mot atriene, og gulvet som nærmest er en forlengelse av gatene utenfor.

– Juryen hadde tre sterke finalister. Foruten Deichman Bjørvika, var Flekkerøy kirke og Mat- og merkevarehuset Mills i finalen. Det var imidlertid liten diskusjon om vinneren i år, den traff blinken på alle våre kriterier, sier Houg.

Betongtavlen ble delt ut under Norsk Betongdag 2020 i regi av Norsk Betongforening, Byggutengrenser og Fabeko. Juryen består av Vetle Houg, Inger Anne Landsem, John Kjøren, Solveig Sandness og Vidar Knutsen.

Prosjektinformasjon:

  • Arkitekter: Lund Hagem arkitekter / Atelier Oslo
  • Byggherre: Kultur- og idrettsbygg Oslo KF
  • Entreprenør: Skanska
  • Byggteknisk rådgiver: Multiconsult med Bollinger Grohman
  • Betongleverandør: Unicon

Se også artikkel om de tre finalistene til Betongtavlen