I Hegdehaugsveien i Oslo åpner snart Kastellet restauranthus, og når gjestene etter hvert kan innta lokalene vil de sitte ved noen solide og flotte betongbord og bardisker. Benedikte Thallaug Wedset er damen bak betongmøblene.

– Det er brukt mye betong i innredning her i det som skal bli fire restauranter over tre etasjer. Blant annet har jeg laget denne bardisken, som er nesten syv meter lang, forteller Benedikte og lar hånda gli over den solide, grå betongen.

Benedikte har skapt sin egen nisje i betongbransjen. Hun driver både tjenesten BetongStudio, som gir råd om betongoverflater, og hun utfører selv ulike prosjekter med fokus på betongoverflater, gjennom firmaet Bruk Design.

– Jeg ønsker å vise kvaliteten i betongen. For meg handler det om å Ikke lage en død, grå flate, men se livet i betongen, forklarer Benedikte.

Det er et krevende arbeid som skal til for å bygge betongmøbler. Noen av møblene, som bardisken, er støpt der de står. Andre møbler og interiørdetaljer har blitt støpt som elementer og satt på plass.

– Det må solid forskaling til, og så har vi ulike utfordringer med detaljene. Til disse frontene har vi laget mønsterformer som vi har støpt i. Da fikk jeg frest ut former i isopor. Designet er gjort av Karen Busck. Bordene og bardisken er designet av We Come In Peace. Så har jeg gjort detaljering, tilpasning og støp.

Ved siden av de praktiske oppgavene med betongprosjekter som dette, gir Benedikte råd til andre gjennom BetongStudio. Hit kommer gjerne arkitekter eller entreprenører med konkrete prosjekter som de ønsker å diskutere utfordringer og løsninger med. BetongStudio får økonomisk støtte fra en rekke bedrifter og organisasjoner i betongbransjen slik at Benedikte kan holde døren åpen til de som ønsker en betongprat. Nå er studio på flyttefot til Bjerregårdsgate, etter ha holdt til på Tøyen i en rekke år.

– Med nye lokaler håper jeg at det blir enda enklere for arkitekter og utførende å stikke innom. Da får de innspill og veiledning som forhåpentligvis fører til gode betongprosjekter!

Listen over prosjekter hvor Benedikte har vært involvert på en eller annen måte er lang, Deichman Bjørvika og Teglen i Slemmestad er to bygg som begge har fått utmerkelsen Betongtavlen.

– Betong er krevende på den måten at når du har støpt er det egentlig ingen vei tilbake. God kunnskap og godt arbeid er avgjørende for å få fine overflater. Det er først og fremst her vi vil være!