Bevegelser i betong

2022-02-15T12:40:30+01:007. september 2021|Kategorier: Arkitektur|

Erling Viksjø – naturbetongens pionér

Arkitekt Erling Viksjø satte solide spor etter seg i norsk arkitektur, spesielt ved hans bruk av betong, moduler og repeterende former, men også for hans samarbeid med en rekke kunstnere. Han tegnet bygninger med utradisjonelle former: buede fløyer, trekantformer og søyler som ga et skulpturelt preg.

Arkitekturprofessor Espen Surnevik ser på Viksjøs arkitektur som et av de tydeligste eksempler på betongen som ideologisk symbol på modernitet og en ny verden. Byggematerialet som svarer på nye behov, anstendighet, fremtid, gode forhold og vekst

I mange av hans prosjekter er det brukt naturbetong, en støpeteknikk hvor han med sandblåsing av betong fikk fram elvegrusen i overflaten. Dette ga et helt spesielt uttrykk og bidro til å skape en særegen arkitektur og flott integrert kunst.

Her er noen av prosjektene som er presentert på våre nettsider:

Bakkehaugen kirke er utført i naturbetong og ble innviet i 1959. Bygget ble tildelt den nystiftede Betongtavlen i 1961. Kirken er en langkirke og i bygget kan beskrives som en skulpturell arkitektur med integrerte kunstverk i betongoverflaten og utsøkt bruk av naturlig lys.

Y-blokka

Y-blokka sto ferdig i 1969, med en friere, skulptural form, inspirert av FN-bygningen i New York og UNESCOs hovedkvarter i Paris. Bruken av naturbetong er foredlet, med større elvesteiner, buede vegger og to verk av Picasso, tegnet spesielt for det norske regjeringsbygget.

Quality Hotel 33

Østre Aker vei 33 er tegnet av Erling Viksjø, er oppført i naturbetong i 1968. Det er utsmykket med betongrelieffer av Odd Tandberg

Utstillingen «Bevegelser i betong»

Utstillingen «Bevegelser i betong» ser på hans utstrakte samarbeid med kunstnere som Carl Nesjar, Pablo Picasso, Hannah Ryggen, Kai Fjell, Tore Haaland, Ramon Isern, Inger Sitter, Odd Tandberg og Jakob Weidemann. Utstillingen gir innblikk i hvordan Viksjø brukte kunstneriske utsmykninger som en del av sine prosjekter, og viser malerier, tegninger, grafikk, fotografier og billedvever.

Dere som ikke fikk anledning til å se utstillingen «Bevegelser i betong» på Nasjonalmuseet for arkitektur kan se den virtuelt her:  Utforsk utstillingen virtuelt i denne 3D-versjonen.

Go to Top