I fjor sommer åpnet Deichman Bjørvika dørene og ble umiddelbart en publikumsmagnet. Men det er ikke bare besøkende som strømmer til bygget, også utmerkelsene er det blitt mange av. Natt til i dag ble bygget tildelt ACI Excellence in Concrete Construction. Det er en meget høythengende pris som ingen norske bygg har mottatt tidligere.

– Vi er veldig glade for at Deichman Bjørvika får denne høythengende prisen. Bygget vant vår egen Betongtavle-utmerkelse i fjor, og vi fant det naturlig å nominere den som kandidat til denne internasjonale prisen, forteller Cecilie Hagby, daglig leder i Norsk betongforening.

– Begrunnelsen for pristildelingen er i grunn de samme som de som lå til grunn for Betongtavlen. Det er flott arkitektur, ikke minst kjennetegnet av det karakteristiske foldetaket, de kryssende atriene og den utvendige utkragingen, men også miljømessige kriterier som hvordan bygget utnytter betongen inne til lagring av termisk energi, og bruken av lavkarbonbetong. Det krysser av på alle områder!

– Det er særdeles hyggelig å motta en internasjonal annerkjennelse og pris for betongarbeidet i Deichman Bjørvika. Betongarbeidet, og spesielt det støpte pyramideformede foldetaket har en særegen konstruksjon hvor det ble stilt store krav til fag, planlegging, presisjon og logistikk, sier direktør i Oslobygg, Eli Grimsby.

Mange gode kandidater

Det er American Concrete Institute (ACI) som står bak Excellence in Concrete Construction Award. Den blir vanligvis delt ut på en stor gallaforestilling i forbindelse med den internasjonale konferansen de arrangerer, men i år ble dette gjort digitalt. Det blir delt ut priser i syv kategorier, og Deichman Bjørvika vant prisen for mellomhøye bygg (4-15 etasjer) i skarp konkurranse med en rekke andre flotte bygg fra hele verden.

– Ingen andre norske bygg eller anlegg har vunnet denne prisen tidligere, så dette er stort for oss, sier Hagby.

Konferansen som ACI arrangerer er fullpakket med faglige seminarer og presentasjoner, og som mye annet i USA så er det et stort opplegg med rundt 2000 deltakere. Arkitektene bak Deichman Bjørvika vil også holde et eget innlegg på konferansen om prosjektet.

Hele prisutdelingen kan du se i avspilleren under. Der blir de ulike kandidatene i hver kategori presentert, og vinnerne får ekstra omtale.