Som et 3D-puslespill i betong står fire solide betongklosser stablet i hverandre på kaia utenfor Norcem i Trondheim. Betongpuslespillet er ett av resultatene av årets workshop for arkitektstudenter ved NTNU.

– Vi ville lage fire enkle former hvor vi kunne eksperimentere med overflaten. Vi bruker litt plastfolie, litt steiner, ja litt forskjellig, forklarer student Marie Sjøen.

Foruten eksperimentene med plastfolie og steiner laget studentene også matriser av bokstavene i NTNU, slik at dette bokstavelig talt ble synlig i de ferdige betongklossene.

– Oppfinnsomheten er stor, også i år! Studentene eksperimenterer med både buede former, overflater, låsing av elementer og avstøpning av bokstaver i formene. De har jobbet godt, fastslår Agnar Løbakk i Unicon. Han er betongteknologi og har vært med på tilsvarende studentprosjekter i en årrekke.

I år var det Norcem som stilte lokaler til disposisjon. I verkstedhallen på terminalanlegget fikk studentene bygge ferdig sine former, før betongen kom “på døra”. Også Betong Øst stilte opp for å bistå studentene i arbeidet, og Veidekke stilte med en erfaren forskalingssnekker som også ga nyttige tips og råd på veien.

Samtidig med arbeidet i Trondheim, var andre studenter i sving andre steder, blant annet hos Overhalla Betongbygg. Her fikk studentgruppene virkelig utfolde seg: To portaler i henholdsvis blå og hvit betong ble støpt ut. På begge portalene ble overflatene frilagt, slik at steinen i betongen kom til syne.

– Det er givende å kunne se hvor materialene kommer fra, ta på og kjenne på betongen, og vite hva som ligger bak, sier Kristian Haugen. En av de andre studentene supplerer: – Så er dette også mer høyteknologisk enn hva jeg trodde. Det er litt som Charlie og sjokoladefabrikken her, mye som fyker rundt oppunder taket. Det er bare utrolig gøy å kunne være her, sier Kristine Wisting.

Sjefen sjøl på Overhalla Betongbygg tar raust i mot arkitektstudenter år etter år.

– Vi håper besøket her hos oss på Overhalla gir inspirasjon til studentene så de kan lage nye og spennende bygg og uttrykk i betong, sier Arnt Ove Amdal, administrerende direktør ved Overhalla Betongbygg.