Synliggjøring av betonginnovasjon – fib 2022

Den store internasjonale betongkonferansen fib 2022 er over og vi gratulerer Norsk Betongforening med flott gjennomføring. Fordelen med å invitere alle ekspertene til Oslo er åpenbar: I løpet av de fire dagene i juni var rundt 300 av verdens fremste betonginnovatører her og viste ny kunnskap og skapte dermed et godt inntrykk av det som er den internasjonale forskningsfronten i 2022. The International Federation for Structural Concrete (fib) er samlingspunktet for en global betongbtansje.

Byrådsleder Raymond Johansen holder åpningsforedrag på fib-2022

Fib 2022 Innovation Award

Vi i Betongfokus er glade for å kunne bidra med synliggjøring av de beste presentasjonene gjennom å stå for utdelingen av fib2022 Innovation Award til vinnere i fem ulike kategorier. Blant de 300 ulike bidragene til konferansen var 80 nominert til å delta i innovasjonskonkurransen. Forskningskomiteen i Nordisk Betongforbund evaluerte de nominerte og plukket ut de beste innovatørene innen kategoriene materialer, produksjon, konstruksjon, bestandighet og en åpen klasse.

Vi gratulerer spesielt Harald Justnes, Tobias Danner and Malin Sletnes fra SINTEF Community som vant kategorien materialer med resultatene av forskning med aluminium som armering i betong med bruk av blant annet kalsinert leire som bindemiddel. Øvrige vinnere er omtalt i artikkel på bygg.no 16. juni.

Disse innovasjonsprisene er innført av den norske betongbransjen og ble første gang utdelt under «Concrete Innovation Conference» i Oslo i 2014, deretter gjentatt i Tromsø i 2017 og nå altså lagt til fib-konferansen i 2022. Alle disse konferansene er arrangert av Norsk Betongforening sammen med partnere i betongbransjen.

En fellesnevner for årets vinnere er naturlig nok at innovasjon er knyttet til bærekraft, redusert miljøavtrykk og effektivisering av byggeprosesser med betong.

Powered by Betongfokus

Presentasjon av forskning og innovasjon trenger ofte å «sprites opp» med audiovisuelle hjelpemidler for å nå ut til publikum. Dette er årsaken til at vi i Betongfokus bruker våre ressurspersoner for både utvikling av effektfulle presentasjoner og gjennomføring med bilder, lyd og videoproduksjon under prisutdelinger.

Pianisten Håvard Gimse underholdt under gallamiddagen på fib 2022.

Under prisutdelingen fikk vi god hjelp av Oda Tjetland fra Yngres Betongnettverk (YBN). Oda jobber til daglig i COWI i Trondheim men gjør også en flott innsats for hele betongbransjen gjennom arbeidet i YBN.

Et lite glimt av avslutningen av pris-seremonien på festmiddagen 15. juni ser du i videoen nederst på siden.

Fib award outstanding structures

I tillegg til innovasjonsprisene delte fib ut priser til de beste internasjonale bygge- og infrastrukturprosjektene, utdelingen skjer hvert fjerde år på fib-kongressen. Disse prisene skal demonstrere allsidigheten til betong som et strukturelt medium, heter det i kriteriene til prisen. I år var de tre prosjekter som fikk førstepris som ble delt ut av juryleder Tore Ole Olsen.

Disse vinnerne er for bygg: Rever Holdings Ryogoku, Japan og The Helsinki Olympic Stadium, Finland. Vinner av pris for beste infrastrukturprosjekt er Rose Fitzgerald Kennedy Bridge, Spania/Irland. Både vinnere og prosjekter som fikk hedrende omtale i Oslo er publisert i fib Bulletin 104

Vi gratulerer Terje Kanstad (NTNU) og Tor Arne Martius-Hammer (SINTEF Community) som under fib 2022 ble tildelt livslangt æresmedlemskap i fib!