Mur-og betongbransjen mottok den triste meldingen om at Ole Henrik Krokstrand er død etter en tids sykdom. Med dette er både en faglig sterk, men også munter person borte. Det er mange av oss som vil savne Ole, både som kollega, inspirator og ressursperson.

Ole var født i 1942 og ble utdannet ved Heriot-Watt University i Edinburg i 1967. Etter ferdig utdannelse jobbet han som flykonstruktør i USA i flere år før han flyttet hjem og startet opp sin lange karriere i betong- og murbransjen. Han ble en ivrig pådriver av marketingaktiviteter for betong og synliggjøring av muligheter med betongelementer – først hos Spenncon på Hønefoss. Mange av oss husker hans versjon av «Compact games», der alle OL-øvelser på Lillehammer ble lagt inn i en stor konstruksjon bygget i betong (som alternativ til de da foreliggende planene på Lillehammer). Presentasjonen skapte stor oppstandelse da NRK lanserte dette som sin aprilspøk.

Ole har også vært markedsansvalig hos Norsk Leca og leder av Mursenteret. Da betongbransjen i 2003 samlet seg i et fellesprosjekt i samarbeid med murbransjen var han et naturlig valg som prosjektleder. Han var med på å etablere og bygge opp byggutengrenser.no som bransjens organ for å kommunisere de grenseløse mulighetene med betong og mur. Vi er mange kollegaer som har lært mye av Ole og er takknemlig for å ha hatt han som inspirator og naturlig mentor.

Ole har gitt ut en rekke bøker fra 2005 med stort spenn i temaene. Boken «Den store utekjøkkenboka» er utgitt både på norsk, dansk og tysk. Han var hovedforfatter på de store bokutgivelsene «Norsk Murarkitektur» i 2009 og «Betongoverflater» i 2011. Den sistnevnte ble utnevnt til Årets vakreste Bok i Norge i 2012. Ole inspirerte mange arkitekter og byggherrer til å utvikle flotte betongbygg, og har i denne sammenheng utgitt sine 10 bud for en vellykket betongoverflate.

Som et tegn på sin flotte innsats ble Ole Krokstrand utnevnt til æresmedlem i Norsk Betongforening i 2013.

Ole var en ildsjel i kulturlivet på Ringerike. Han var en aktiv og ivrig klarinettist i janitsjarmusikken og en særdeles aktiv forkjemper for Ringerike Kultursenter. I 2021 ble Ole Ringerike Janitsjars første æresmedlem, for i alle år å ha vært den mest markante og stolte representanten både innad og utad for Ringerike Janitsjar.

Ole var en svært dyktige arkitekturfotograf, med øye for detaljer.  Han var kreativ og hans kunstneriske evner kom også godt til utrykk i de nydelige akvarellene han malte de siste årene.

Med smittende begeistring tok han sitt ansvar i organisasjon, ledelse og formidling og fikk ting til å skje. Han var en grenseløs beundrer av mur og betong, og en brobygger mellom ingeniørfag og arkitektur.

Ole vil vil bli savnet av mange, og var en person man ble glad i. Vi tar med oss alle de gode minnene om en glad, inspirerende og kunnskapsrik person med smittende humør og rungende latter.

Hvil i fred.