Karbonfangst i sementproduksjonen og videreutvikling av lavkarbonbetong fram mot klimanøytral betong er noen av Norges virkemidler for å nå globale klimamål.

Noen dager før de årlige klimaforhandlingene går av stabelen i Sharm el-Sheik i Egypt, kalte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) og klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) inn til pressekonferanse. Her kom regjeringen med et løfte overfor det internasjonale samfunnet: Norge melder nå inn 55 prosent klimakutt.

Norge vil stille med flere toppolitikere på klimatoppmøtet og det vil bli stor mediaoppmerksomhet rundt det som skjer i Sharm El Sheikh. For å synliggjøre betongbransjens løsninger har Betongfokus gått i dialog med Bellona som vil drive den norske paviliongen under COP27. Betongfokus er glade for å få med oss både Mapei og Heidelberg Materials i samarbeidet med Bellona. Vårt mål er å synliggjøre sement- og betongindustrien inn mot politikerne, vise at vi følger det internasjonale klimaarbeidet tett og har gode løsninger som vi vil skal bli utnyttet for oppfyllelsen av klimaavtalene.

Betongfokus deltok ved presentasjon av planene i Oslo Rådhus mandag 10. oktober. Selv om det er overordnede problemstillinger som diskuteres, har de stor betydning for oss i betongbransjen.

Samarbeidspartnere er:

COP27-partnere

Aker Horizons er en av samarbeidspartnerne i den norsk delegasjonen på COP27. Deres sjefsøkonom Fridtjof Unander fortalte at det blir viktig for å få frem behovet for en politikk som muliggjør investeringer fra industrien. De drar til COP for å viser frem og utveksle erfaringer innen havvind, karbonfangst og lagring (CCS). Dette er løsninger som er viktig for industrier som stål og betong og målet er å presentere hvor lang vi er kommet og hvilke utfordringer som gjenstår.

Bellona og Sahara Forest Project har en paviljong i Sharm El-Sheikh, denne gang er deres hovedpartnere Aker Horizons, Utenriksdepartementet, Oslo kommune, Forskningsrådet, SINTEF, Cambi og Vow ASA. Mer om dette på Bellonas nettsider

Betongfokus vil følge klimatoppmøtet hjemmefra med stor interesse.

Programmet for Bellonas paviliong finner du her: