Fredag 18. november hadde vi undervisningsdag for studenter på Institutt for design på Universitetet i Bergen. Denne dagen fikk studentene grunnleggende betongkunnskaper og de fikk også prøve seg på utstøping med ulike overflatestrukturer.

I programmet var det innføring i grunnleggende betongteknologi, muligheter med ulike betongoverflater og informasjon om hvordan moderne betong brukes i dag. Vi var så heldige å ha med oss Rune Skjoldal fra Tunge Ting på Voss som inspirerte studentene ved å gi eksempler på det de jobber med. Rune viste betongarbeider som spenner fra parkmøbler i betong, via interiørprodukter til større konstruksjoner i den nye underjordiske bybanestasjonen ved Haukeland i Bergen. Tunge Ting jobber også med skulpturer i betong som skal markere alle de stedene i Norge som står på Unescos verdensarvliste.

Til slutt fikk studentene prøve seg med utstøping av hurtigherdende mørtel der de testet ulike teknikker for å skape struktur i betongoverflaten. Benedikte Thallaug Wedset fra Brukdesign/Betongstudio hadde lastet ryggsekken full med tilslag, bindemidler og andre smarte hjelpestoffer som studentene fikk bruke i den korte betongworkshopen.

Tusen takk til Rune og Benedikte for utmerket hjelp og ikke minst takk til Ørjan Djønne ved Institutt for design som inviterte oss inn på besøk. ‘Neste år må vi lage noe større’ var kommentaren fra Ørjan.