I seks uker i september og oktober har 59 arkitektstudenter ved AHO hatt betong i fokus! Førsteårsstudentene har lært det grunnleggende om materialet betong, de har planlagt, tegnet, bygget modeller, laget forskalinger, de har armert, støpt og  avformet. De ferdige betongkonstruksjonene inngår i en permanent utemiljø-utstilling hos OmBygg/Resirquel på Økern i Oslo.

7 dedikerte lærere ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) har sammen med Betongfokus og betongbedriftene på Østlandet, veiledet arkitektstudentene når de har jobbet i grupper på 3 og 4. Betongfokus har lagt til rette for at alle studentene får et godt inntrykk av hvor langt bransjen er kommet for lavest mulig miljøavtrykk samtidig som store arkitektoniske muligheter og formgivning blir utfordret. Betongworkshopen gjennomføres med god støtte fra Norsk Betongforening og betongbedriftene. Betongfokus har laget en 5 min video fra gjennomføringen fra start til utstillingen åpnet på Økern fredag 27. oktober. Denne videoen kan du se lenger nede i artikkelen.

Et langvarig studentprosjekt for en Agora

Høstens betongworkshop startet 5. september med et introduksjonsseminar om betong der Betongfokus og Saferoc presenterte mulighetene med betong, både estetisk, teknisk og miljømessig. Studentene har fått en praktisk introduksjon til forskalings- og armeringsteknikk fra spesialister fra Veidekke og Celsa Steel Service. Alle betongbedriftene har også møtt studentene på skolen for å gjennomgå planer for forskaling, armering og utstøping før de dro ut til bedriftene 9-11. oktober. Der har de støpt sine praktiske oppgaver i en-til-en-format. Alle støpte betongelementene ble deretter fraktet til Økern i Oslo for montering og etablering av en utendørs “Agora” hos OmByggs ressurssentral. Begrepet Agora er et gresk ord for torg, midtpunktet for handelsliv og det politiske liv. Dette torget hos Ombygg skal være et møtested der byggebransjen kan diskutere miljø, gjenbruk og sirkulærøkonomi.

Ombruk

Vi mener det er viktig å synliggjøre ombruk, gjenbruk og resirkulering av betong og vil bruke kontakten med Ombygg og Resirquel for å videreutvikle disse løsningene. OmBygg er en lagersental og markedsplass for ombruksbare byggevarer. I et 4.500 m2 stort byggetelt på Økern i Oslo har Sirkulær Ressurssentral og Ombygg opprettet en av Europas største ombrukssentraler.

For dette prosjektet samarbeider vi også med Resirqel som er en tverrfaglig rådgiverbedrift med ombruk som spesialfelt. Resirquel er vinneren av Oslo miljøpris “årets grønne selskap” i 2023. De bidrar til å løse reelle behov for ombruk, og har blitt en sentral pådriver for sirkulære løsninger og viktige samfunnsendringer.

Fyrtårn for den beste betongen

I årets workshop på AHO har Betongfokus sammen med skolen tilpasset oppgaven slik at den ligger til rette for å utnytte de nyeste betongtypene som har de beste miljøegenskapene. Studentene fikk oppleve hvor langt betongbransjen er kommer og de ulike betongbedriftene leverte blant annet Lavkarbonbetong klasse A, B og Ekstrem med gjenvunnet vasket tilslag. De fikk se betong oppvarmet av bio-varmeanlegg, armering av stålfiber og selvfølgelig armering av resirkulert stål. Opplysninger om dette ligger knyttet til de ulike elementene som bygger opp uteområdet på Økern. Dette har vi gjort for å gjøre løsningene tilgjengelige og synlige for de som besøker Agora Økern.

Vi takker for flotte bidrag fra:

 • Spenncon, Hønefoss
 • Loe Betongelementer, Hokksund
 • Heidelberg Materials Prefab, Moss
 • Mapei, Sagstua
 • Unicon, Oslo
 • Heidelberg Materials Betong, Oslo
 • Ombygg
 • Resirqel
 • Maxbo Teknikk
 • Celsa Steel Service
 • Veidekke
 • Betong Øst
 • Norsk Betongforening
 • Betongfokus