Enebolige Bygdøy tegnet av PUSHAK arkitekter har en unik kombinasjonen av betong og tegl og var en av kandidatene til Betongtavlen 2016.

Innvendig er det betong og treverk om hverandre som sørger for et moderne og stilrent resultat.

  • Sted: Oslo
  • Arkitekt: PUSHAK as v/Marthe Melbye (prosjektleder), Gyda Drage Kleiva, Camilla Langeland, Sissel Gromholt
  • RIB: Christoffer Apeland AS, v/Agatha Al.Saadi
  • Entreprenør: Jensen Byggteam AS – betongsliping: Koloss AS
  • Leverandører: tegl: Mur Direkte AS (Peterson tegl) – betong: Unicon
  • Konstruksjon: Plasstøpt betong i bærende innevanger, dekker og trapper
  • Materialer: Betong, tegl, skifer og eik

Boligen ble presentert i mur+betong nr 4/2013.

Boligen var en av kandidatene til Betongtavlen 2016 og under følger beskrivelsen av prosjektet:

Tomten ligger på Bygdøy i Oslo i skrånende sydvendt terreng med utsikt mot fjorden og byen. Byggherre har vært sterkt delaktig i prosjektet og ønsket å bygge en ny og mer moderne bolig som skulle være vedlikeholdsfri, og få god utsikt innover fjorden mot byen.

Fra P.T.Mallingsvei kjører man inn på en felles gårdsplass med adkomst til dobbelgarasjen som er en integrert del av boligens 1.etasje. Entreen er åpen inn mot kjøkken, spisestue og stue, og med en åpen trapp opp til 2.etg. Her ligger soveromsavdeling med bad, og en stue ut mot en stor takterrasse. Den doble høyden i entreen gjør at stuen i andre etasje får visuell kontakt med inngangspartiet og kjøkkenet i 1.etg. Fra inngangspartiet går også en trapp ned til underetasjen. I tillegg til boder/vaskerom og teknisk rom for jordvarme, har underetasjen soverom, kjøkken/oppholdsrom og bad. Det er i alle tre etasjer store hjørnevinduer mot fjordutsikten i syd og øst. Hagen er bearbeidet med støttemurer og trapper i betong som danner platåer for beplantning og hellelagte stier.

Huset er konstruert med bærende innervanger i plasstøpt plateforskalet betong. Innvendige trapper og dekker er også plasstøpt. I underetasje som ligger delvis under terreng er også yttervanger i plasstøpt betong, mens øvrige yttervanger er murt i Kolumbategl fra Petersen. Alle utvendige materialer er i ulike mineralske materialer; tegl og betong på yttervegger og terrengmurer/trapper, skifer på inngangsparti og terrasser, brostein på gårdsplass og skifervannbrett under vinduer.

Det er søkt å oppnå samme gråtone for de ulike steintypene for å gi huset et homogent og solid uttrykk der de ulike materialene kun skiller seg ut fra hverandre i struktur, mønster og overflate, ikke med kontrasterende farger. Innvendig er det eksponert betong i vegger og gulv, med peiser i kleberstein og Kolumbategl. Eneboligen på Bygdøy en bolig de fleste skulle ønske at de eide og materialbruken sikrer lavt vedlikeholdsbehov.

Prosjektdetaljer

Prosjekttype:

Kategorier:

Arkitekt(er):

PUSHAK AS

Fotograf:

Jiri Havran

Les mer om

Betongtavlen 2020

Arkitekturprisen Betongtavlen
Betong anvendt på en estetisk og teknisk fremragende måte

Våre studieturer
Bli med på våre inspirerende og lærerike studieturer i Europa

Bladet mur+betong

Tidsskriftet mur+betong presenterer arkitektur fra inn- og utland samt teknisk fagstoff om mur, betong og byggkeramikk.