Betonghytta i Målselv er et resultat av en dristig prosess og et særdeles godt samarbeid mellom arkitekt, byggherre og elementprodusent.

Materialvalget står i sterk forbindelse til tomten og konteksten. Betong er et uorganisk materiale, men samtidig fullt av liv.  Betong er, arkitektonisk sett, et naturmateriale. Spesielt når lokalt tilslag er eksponert i fasaden. Den rå betongen  danner derfor en ideell ramme for kontemporære rom i fjellandskapet. Betongen vil påvirkes av vær og vind, og over tid fremstå mer og mer som en integrert del av landskapet. Veggen til bodene er kledd med gjenbrukt forskalingsplank, som skaper en vakker overflate, og en relasjon til betongoverflatene.  Hovedmaterialene innvendig er betong, glass og furu. Alle overflatene er ubehandlet. Innside av ytterveggene har beholdt overflate i betong, mens lettvegger, gulv og himling er ubehandlet furu. Treverket bidrar til følelse av varme, og forbedret akustikk. Betong, glass og tre har blitt montert med svært høy presisjon, en forutsetning for et vellykket resultat.

Prosjektet går langt i å utforske det arkitektoniske potensialet til betongelementet. Produksjonsteknisk har prosjektet vært utfordrende, spesielt med tanke på kompleksiteten i geometri. Prosjekteringen er gjort med  innovativ bruk av BIM-teknlogi og detaljerte 3d-modeller hvor alle konstruksjonsdeler har blitt nøyaktig planlagt. Det har vært et kontinuerlig og tett samarbeid med ingeniør og elementprodusent underveis i planleggingen. Det tette  samarbeidet, og viljen til å trekke i samme retning har vært avgjørende for kvaliteten. Betonghytta demonstrerer et potensial for mer utstrakt bruk av prefabrikkert betong i arkitektonisk krevende prosjekter. Betongen er produsert på fabrikk en times kjøring fra tomta. Det er benyttet lokalt tilslag, og håndverkere fra omegnen. Dette bidrar til lokal verdiskapning, og det kortreiste aspektet bidrar til et svært bærekraftig miljøperspektiv.

Betonghytta ligger i en bratt skråning i direkte tilknytning til alpinanlegget.  Huset er lukket mot fjellet og adkomstsiden, og åpner seg mot utsikten. Taket er triangulerte folder, som når nesten ned til terreng i bakkant. Taket er belagt med torv, slik at bygget fremstår som en abstrahert forlengelse av landskapet.  Trappetrinnene krager elegant ut, med en tykkelse på 40mm. Dette er muliggjort ved bruk av fiberarmert betong. Betongen i yttersjiktet er svakt pigmentert sort for å oppnå en fargetone som treffer fjellandskapet på best mulig måte. Innvendig er betongen eksponert.

  • Arkitekt: Hamran/Johansen Arkitekter AS MNAL
  • Byggeteknisk rådgiver: Element Nor
  • Entreprenør: Tromsbygg AS,
  • Betongentreprenør:  Element Nor AS

Kilde: Hamran/Johansen Arkitekter AS MNAL

Prosjektdetaljer

Prosjekttype:

Kategorier:

Les mer om

Betongtavlen 2020

Arkitekturprisen Betongtavlen
Betong anvendt på en estetisk og teknisk fremragende måte

Våre studieturer
Bli med på våre inspirerende og lærerike studieturer i Europa

Bladet mur+betong

Tidsskriftet mur+betong presenterer arkitektur fra inn- og utland samt teknisk fagstoff om mur, betong og byggkeramikk.