Ivar Aasen-tunet i Ørsta er et nasjonalt dokumentasjons- og opplevingssenter for nynorsk skriftkultur. Nybygget, som ble åpnet i juni 2000, er tegnet av arkitekten Sverre Fehn.

Ivar Aasen-tunet ble tildelt arkitekturprisen Betongtavlen for 2000 og Houens fonds diplom i 2008.

Bygget består av flere deler: Et museum som forteller om Ivar Aasens liv og arbeid, og som huser hans etterlatte eiendeler, hans koffert og hans boksamling. En utstilling om språk generelt og minoritetsspråk spesielt. Et bibliotek for nynorsk litteratur. Et auditorium som brukes til konferanser, opplesninger og konserter, og tilknyttede funksjoner som administrasjon, resepsjon med bokhandel og restaurant.

Plasseringen, i åssiden ved siden av gården der Ivar Aasen ble født, gir anledning til å understreke ikke bare senterets historiske forbindelser, men også noe generelt om den norske kulturen. Skråveggene i utstillingen åpner seg mot utsikten over dalen og åsryggene bak. Den storslåtte utsikten drar deg ut av de umiddelbare omgivelsene, ut i verden: for Aasens del på forskerferd til andre dalføre og til slutt til Christiania. Samtidig binder bygget deg til stedet, til akkurat denne utsikten, disse skyene og disse fjerne åsene, som bare finnes akkurat her. Spenningen i denne tosidige opplevelsen av landskapet, som samtidig nært og fjernt, er en god bakgrunn for fortellingene om et regionalt språk. (Kilde: Aaasentunet.no)

Adresse: Indrehovdvegen 176, Hovdebygda
Museum: Dokumentasjonssenter
Byggherre: Statsbygg
Stilepoke: Poetisk modernisme

Delte prisen Betongtavlen 2000 med Realfagbygget ved NTNU.

Les mer om bygget her.

Prosjektdetaljer

Prosjekttype:

Kategorier:

Stikkord:

Arkitekt(er):

Sverre Fehn

Fotograf:

Jiri Havran

Les mer om

Betongtavlen 2020

Arkitekturprisen Betongtavlen
Betong anvendt på en estetisk og teknisk fremragende måte

Våre studieturer
Bli med på våre inspirerende og lærerike studieturer i Europa

Bladet mur+betong

Tidsskriftet mur+betong presenterer arkitektur fra inn- og utland samt teknisk fagstoff om mur, betong og byggkeramikk.