Munthes gate 29 er et eksempel på hvordan materialvalg og et bevist fokus på arkitektur, kan bidra til en levedyktig og bærekraftig bygningsmasse. Ved å ta tak i de kvaliteter og den soliditeten som teglsteinsbygget representerer, har et 50 år gammelt kontorbygg fått ny livskraft som et moderne og rikt byhus med ni boliger sentralt i Oslo. Munthes gate 29 er et relevant tilskudd til miljødebatten. Byggene som ikke rives er kanskje til syvende og sist de mest bærekraftige.

En vakker kontorbygning i teglstein er transformert til et moderne byhus med ni boliger. Eiendommen ligger mot en gate som strekker seg fra hovedinngangen til Frognerparken og til Vestkanttorget på Frogner. Munthes Gate 29 ble opprinnelig tegnet av arkitektene Trond Eliassen og Birger Lambertz-Nilssen i 1973. De hadde da allerede mottatt Sundts premie for fremragende arkitektur på naboeiendommen og Munthes Gate 29 ble en videreføring av dette arbeidet. Eiendommen er nå oppført på gul liste grunnet sin verdi som et forseggjort arkitekturanlegg for sin tid. Transformasjonen ønsker å ivareta bygningens tidløse karakter, samtidig som nye funksjoner gir nytt liv.

Dempet og tilbaketrukket fra fortauet strekker bygningen seg bakover og skaper spennende, grønne oaser på flere nivåer. Bygningens struktur og allerede eksisterende kvaliteter, gir muligheter til å skape en variasjon av rom både ute og inne. Ni hjem med ulik atmosfære og utforming er resultatet av å utnytte eksisterende struktur for å skape funksjonelle og gode rom å oppholde seg i. Hver bolig har et privat uterom med store vindusflater som slipper inn lys og etablerer glidende overganger mellom inne og ute. Det tidløse uttrykket er rendyrket ved blant annet å være tro mot naturmaterialer som eik, kobber, teglstein og granitt.

Solide og varige materialer er brukt for å videreføre arkitekturarven – slik at bygningen forblir en tidløs klassiker. Det er egentlig lite som tyder på at ideen om en mulig fremtidig transformasjon stod så sterkt hos arkitektene. Så hva er det egentlig med dette bygget som igjen gir det livets rett – nesten et halvt århundre etter sin fødsel? Det litt enkle svaret er kanskje klimaet og byantikvaren. Vi tror det heller handler om noe så enkelt som en ambisjon. Et ønske om å lage noe bra. Gode kontorer med tilstrekkelig fasadeareal for å sikre lys og luft. Solide materialer som tegl, kobber og granitt. Helt grunnleggende og universelle kvaliteter i arkitekturen som er like relevant i et hjem som i et kontorlokale.

  • Arkitekt: R21 Arkitekter AS
  • Tegl/blokkleverandør: Randers Tegl
  • Utførende murmester: Ing. Gunnar Johanson

Munthes Gate 29 ble presentert i mur+betong 4/2019 og ble nominert til Oslo bys arkitekturpris 2020

Kilde: R21 arkitekter

 

Prosjektdetaljer

Prosjekttype:

Kategorier:

Arkitekt(er):

R21 Arkitekter AS

Fotograf:

Åke E:son Lindman

Les mer om

Betongtavlen 2020

Arkitekturprisen Betongtavlen
Betong anvendt på en estetisk og teknisk fremragende måte

Våre studieturer
Bli med på våre inspirerende og lærerike studieturer i Europa

Bladet mur+betong

Tidsskriftet mur+betong presenterer arkitektur fra inn- og utland samt teknisk fagstoff om mur, betong og byggkeramikk.