Ålesund er en by med sterk identitet. Samtidig har byutviklingen etter krigen ikke alltid bidratt til å gjøre byens innbyggere stolte. Med byggingen av Pir har byen fått et nytt og moderne kontorbygg, sentralt ved kaia. Med sin røde og fasetterte fasade så markerer det seg, men fargen spiller godt på lag med fargepaletten i jugendbyen.

Den strukturerte betongkonstruksjonen til Pir står i sterk kontrast til Ålesund sin gjennomgående arkitektoniske stil, med organiske former og spisse tårn. Designet er repeterende, fargerikt og uttrykksfullt, og intensjonen er at dette komplimenterer jugendstilen. Fargepaletten til Ålesund er veldig livlig, og arkitekten ønsket å reflektere dette i utformingen av prosjektet. Ålesundsregionen er også kjent for sin natur og en viktig del av prosjektet var å designe et hus som gir en spektakulær opplevelse av området rundt.

Betongelementene til Pir er designet for å være fulle av dybde og karakter. Det er et enkelt konsept som spiller på fasettering i fasaden som repeterer seg i både søyler og de vertikale båndene. Dette er med på å gi dybde, spill i skygger, og ikke minst en forsterket kontrast når fasaden blir våt. Betongen er produsert av Spenncon i Hjørungavåg på Sunnmøre. Elementene sin utside i fasaden er pigmentert i en rød farge fra Bayferrox som endres med elementene.

Når det regner blir det mørkerødt, og i direkte sollys er huset nesten lyserosa. Den fargede sementen brukes også i bygningens hovedtrapp. Betongen er støpt i håndlagde forskalinger som er produsert på Spenncon. Prosjektet har prioritert å bruke lokale produsenter, designere, produkter og materialer for å støtte norske bedrifter og designere. Mad arkitekter ble engasjert til å tegne fasaden til nybygget.

PIR ble tidelt Betongtavlen 2022

Foto: Kyrre Sundal

Betongtavlen 2022

Prosjektdetaljer

Prosjekttype:

Kategorier:

Fotograf:

Kyrre Sundal

Les mer om

Betongtavlen 2020

Arkitekturprisen Betongtavlen
Betong anvendt på en estetisk og teknisk fremragende måte

Våre studieturer
Bli med på våre inspirerende og lærerike studieturer i Europa

Bladet mur+betong

Tidsskriftet mur+betong presenterer arkitektur fra inn- og utland samt teknisk fagstoff om mur, betong og byggkeramikk.