Storberget er preget av åpent slettelandskap og horisonten over havet mot vest. I linje med horisonten ligger en lys betongskive, som omkranser utsiktsknausen uten å berøre den.

Betongskiven har to nivåer og nedsenkede sitteflater i tre, der man kan sette seg og nyte utsikten eller stikke tærne i lyngen. En sti forbinder utsiktspunktet med parkeringen og hovedveien. All betong er plasstøpt, og tredetaljer er utført i kvistfri eik.

Rasteplassen på Storberget markerer starten på den 66 km lange Nasjonale Turistvei Havøysund, en veistrekning der PUSHAK også har tegnet rasteplassene ved Snefjord (2005) og Lillefjord (2006).Utkikksplattformen består av 12 plasstøpte betongelementer, plateforskalet og støpt enkeltvis med sitteflaten ned for å få en jevn overflate fri for plateskjøter. Elementene spenner mellom vertikale betong-ribber plassert i en vifteform rundt knausen. De nedfelte sitteflatene er utført i kvistfrie eikespiler, montert på stålprofiler innspent i betongelementene. Sammen danner eikespilenes profil en kurve tilpasset en sittende kropp.

Adkomstplassen er planert med knust grus, og dimensjonert for bussbesøk og bilparkering. En lav kant i 8mm cortenstål følger plassens ytterkurve og hindrer grusen i å spre seg i terrenget. Et avstigningsplatå for busser markerer overgangen mellom den planerte plassen og skråningen ned mot Kokelva. Avstigningsplatået er utført i plasstøpt betong med nedfelte sitteflater i tre. Betongen har stående bordforskaling, mens gangflaten er grovslipt.

  • Byggherre: Statens Vegvesen / Nasjonale Turistveger
  • Arkitekt: PUSHAK as v/ Gyda Drage Kleiva (prosjektleder), Marthe Melbye, Sissil Gromholt,
  • Camilla Langeland, sivilarkitekter MNAL, Paal Stormoen Wessel arkitekt MAarch
  • RIB: Multiconsult v/ Trygve Aarbergsbotten Moe
  • Entreprenør: Mesta AS
  • Ferdigstilt: Oktober 2017
  • Materialer: Plasstøpt og prefabrikert betong, kvistfri eik, corten stål

Les mer om prosjektet hos Nasjonale turistveger

 

Prosjektdetaljer

Kategorier:

Arkitekt(er):

PUSHAK as

Fotograf:

PUSHAK as

Les mer om

Betongtavlen 2020

Arkitekturprisen Betongtavlen
Betong anvendt på en estetisk og teknisk fremragende måte

Våre studieturer
Bli med på våre inspirerende og lærerike studieturer i Europa

Bladet mur+betong

Tidsskriftet mur+betong presenterer arkitektur fra inn- og utland samt teknisk fagstoff om mur, betong og byggkeramikk.