Der det før sto en sliten og medtatt låve er det nå kommet et nytt, lite bygg. Rødmalt som låven, og formen er ganske så lik. Men inne bak betongskallet er det et trivelig og lunt anneks, med soveplasser, kontorpult og hjemmekino. Utsøkt røft og vakkert detaljert på samme tid.

Unstad ligger på nordsiden av Vestvågøy i Lofoten. Stranden her er kåret til en av verdens beste surfesteder og tiltrekker seg surfeentusiaster fra fjern og nær.

Prosjektet har tre deler: renovering av eksisterende laftekasse fra 1910, nytt tilbygg i tre, og ny låve/anneks i betong med kjeller. Låvens dimensjoner og utvendige utforming henter sin inspirasjon fra en tidligere låve vist på et flyfoto fra 1960-tallet. Låven er bygget i plasstøpt betong med grov plankeforskaling. Utvendig er den malt. Taket er av torv.

Arkitekten ønsket et grovt uttrykk utvendig som både reflekterte været som skal tåles og de ofte røffe kvalitetene ved fiskerbondens byggemåte. De grove utvendige kvalitetene blir en kontrast til interiøret utført i varmt treverk – på mange rom på alle overflater. Valget av betong skriver seg til funn i bygda der gjerne sørveggen er utført i betong for å motstå været som kan komme rullende ned dalen.Resultatet er et prosjekt som glir godt inn i bygda og svarer på de strenge kravene til kulturhistorisk tilpassing reguleringsplanens hensynssone i området setter opp.

  • Arkitektur / landskap / interiør: HALLSTEIN
  • Entreprenør og betongleverandør: Lofot Entreprenør
  • Rådgivende ingeniør: DIFK AS
  • Belysning: MPL – Morten Pedersen Lighting
  • Møblesnekker: EKTE AS
  • Kunst: Roberto Rodriguez Redondo

U121 er en av tre finalister til Betongtavlen 2022.

Prosjektdetaljer

Prosjekttype:

Kategorier:

Arkitekt(er):

HALLSTEIN

Les mer om

Betongtavlen 2020

Arkitekturprisen Betongtavlen
Betong anvendt på en estetisk og teknisk fremragende måte

Våre studieturer
Bli med på våre inspirerende og lærerike studieturer i Europa

Bladet mur+betong

Tidsskriftet mur+betong presenterer arkitektur fra inn- og utland samt teknisk fagstoff om mur, betong og byggkeramikk.