I Villa H vest for Molde bidrar hovedmaterialene betong, tre, glass og aluminium til en unik og vakker bolig hvor beboerne har nærhet til naturen og en fantastisk utsikt.

Det er lagt stor vekt på å oppnå høy kvalitet på den synlige betongen, både inne og ute. Betongen i ytterveggene stiger direkte opp fra bakken og knytter huset til grunnen. Treverket står inntil skogen. Glasset gir nærhet til røft vær og nydelig natur.

For å virkelig ta del i utsikten ble boligen tegnet med det viktigste oppholdsrommet i et utkraget volum. Oppholdsrom og soverom er vendt mot utsikten, og i stua er det glass på tre sider av det utkragede rommet slik at en kan ta del i det vakre utsynet over fjord og fjell, et bilde som skifter med døgnets og årets tider samt vær og vind. Ei sentralt plassert trapp knytter etasjene sammen og formidler samtidig kontakten mellom fjord og fjell via store glasspartier i sør og med den høye, mørke furuskogen i nord via et stort overlys i trapperommet. Trappa starter i plasstøpt betong med trinn og vegger i slipt betong og ender som svevende tretrinn i de øverste etasjene.  Lange fasadelengder med eksponert betong som fortsetter rundt hjørner og finurlige innsettingsdetaljer for glassflater, er fint utført.

Villa H

Utkragingen på ca. seks meter har en liten avstand til betongsokkelen og oppleves som svevende. Foto: Sindre Ellingsen

Villa H

Fra stuen i 1. etasje. Foto: Sindre Ellingsen

Villa H

Foto: Espen A. Istad//STUDIO ISTAD

Trappesliping utført av Natalie Lange. Foto: Aud Randi Astad

Arkitekt Aud Randi Astad er opptatt av å benytte lokale, ekte og naturlige materialer.  Tilslaget i betongen i villaen er fra området, og den lokale steinen i berget fra tomta kan dermed gjenkjennes i den ferdig slipte gulvoverflaten.

Det har vært strenge krav til presisjon i betongarbeidene og høy vanskelighetsgrad håndverksmessig. Vi opplevde at håndverkerne gjennom prosessen ble glade i prosjektet og gjorde sitt ypperste i en komplisert og utfordrende håndverksmessig utførelse, forteller arkitekt Aud Randi Astad

De nederste etasjene har bærevegger i betong. Ytterveggene er i sandwichkonstruksjon med begge vanger i plasstøpt betong. Alle yttervegger og noen av innerveggene er i eksponert betong, forskalet med smale, liggende trebord. For å oppnå et harmonisk resultat er det lagt ned en nitid innsats i samarbeid med betongentreprenøren for å tilpasse betongen med sine staghull etc. til integrerte elementer som belysning, kontakter, vinduer, solskjerming m.v.

I sandwichkonstruksjonen i betong er både inner- og yttervanger tilpasset innsetting av vinduer slik at rammene ikke er synlige fra innsiden. Innvendig solskjerming er integrert i himlingen. Kun glassflaten er synlig fra innsiden. Det utkragede volumet samt toppetasjen har stålkonstruksjon og kledning av smale spiler i jernvitrolbehandlet malmfuru. Utkragingen på cirka 6 meter har en liten avstand til betongsokkelen for å kunne oppleves som svevende.

I huset er det benyttet ulike forskalingsteknikker; Bordforskaling, plateforskaling, slipte horisontale og vertikale flater, børstet betongflate utendørs, samt rette og buede gå- og sittetrinn som igjen er håndslipte.
Trapperommet går over fire etasjer. Alle etasjene har utgang til terreng.

Adresse: Molde
Arkitekt: ASTAD ARKITEKTUR AS v/Aud Randi Astad
RIB: Consulentpartner AS v/Svein Ivar Sjåholm
Rådgiver betong: BRUKdesign v/Benedikte Thallaug Wedset
Entreprenører: Betong- og stålarbeider: Christie AS v/Laurent Lacavalerie/Magne Nakken
Sliping betongflater (trapp og golv): Epoxygulv AS v/Helge Lange
Flislegging, puss og maling: Malermestrene BMV AS v/Terje Vågseter
Leverandører: Betong: NorBetong Molde v/Lars Even Øverbø
Opdalskifer: Palmer Gotheim Skiferbrudd AS
Fliser: Fagflis AS (Porcelanosa)
Ferdigstilt: 2018
Areal: ca. 660 m2
Bæresystem: Plasstøpte vegger og dekker. Utkraget volum og toppetasje i stål og tre.
Materialer: Eksponert betong forskalet med smale liggende trebord. Ubehandlet spilekledning i malmfuru. Glassfasader med profiler i svarteloksert aluminium. Detaljer i  lys Opdalskifer. Slipte betonggolv, fliser, eikegolv, pusset/malt betong.
Energi, teknikk: Vannbåren varme, gasspeis, balansert ventilasjonsanlegg

Foto: Sindre Ellingsen, arkitekten og Espen A. Istad//STUDIO ISTAD 

Boligen ble presentert i mur+betong 1/2022

Kilde: Aud Randi Astad, Astad Arkitektur AS og  tidskriftet mur+betong

Prosjektdetaljer

Prosjekttype:

Kategorier:

Les mer om

Betongtavlen 2020

Arkitekturprisen Betongtavlen
Betong anvendt på en estetisk og teknisk fremragende måte

Våre studieturer
Bli med på våre inspirerende og lærerike studieturer i Europa

Bladet mur+betong

Tidsskriftet mur+betong presenterer arkitektur fra inn- og utland samt teknisk fagstoff om mur, betong og byggkeramikk.