Villa UNO ligger i Skeiddalen i Bodø, og er tegnet av Sivilarkitekt Unni Furfjord. Unni driver eget arkitektkontor UNO design & arkitektur as mens Jan Arvid jobber i Totalbetong as – noe som har gitt ekteparet mange fine muligheter til spesielle detaljer både i bruken av betong og andre byggematerialer.

Boligen er bygd i plassbygd betong, noe huldekker på tak og yttervegger i tre bindingsverk kledt med fasadeplater Alutile i farger hvit, sort og gull.

Tomten i Bodø er relativt bratt og litt utilgjengelig, så byggematerialer ble bestemt ut i fra mulig tilkomst med kranbiler og maskiner. Dette gjorde også at boligen kunne formes spesielt godt inn i terrenget og utkragede betongdekker og tak ble ekstra synlige og spenstige. Balansen i farge og materialbruk med kontraster mellom grå betong, sorte og hvite alutileflater og gullvegger gir et inntrykk av volum som ikke er stort og kompakt men med en høy detaljeringsgrad. Belysning ute bidrar også til spennende virkninger både på dagtid og kveldstid.

Innvendig er det også brukt materialer som gir kontraster og spennende effekter.  Det er mye synlig betong i vegger og dekker som gir kontrast til mørk brun lerkeparkett, trespiler på vegger, sort himlingsflate og  akustikkhimling fra Fantoni i Teakfarge. Boligen framstår som varm og koselig selv med mye rå betong. Alle gulv utenom kjøkkendelen har epoxy på flatene – noe som gir et skinnende blankt preg i kontrast til de mer rustikke veggene. Flere vegger er også kledt med gips og er malt med sort og hvit maling. Alle vindusprofiler er sorte både innvendig og utvendig. En stor gasspeis er også plassert midt i spisestue/kjøkkendelen.

I kontrast til den rektangulære formen som boligen har så er det brukt runde stålsøyler i front hvor det er store vinduer.  Det er et buet plasstøpt galleri som gir 6 meter høyde i spisestue/kjøkken og en ekstra finstue og kontor på galleriet. Galleriet har også buet glassrekkverk, og det bidrar til at det buete plasstøpte betongdekket krager flott ut i det store åpne stuerommet.

Boligen består av flere soverom og et master bedroom med Walkin Closet, wc og dusjrom som fungerer som en spaavdeling. De øvrige soverom er til gjester og barna når de kommer hjem på ferie. Badet er flislagt med mørke fliser og har badekar og servant åpent i rommet.

Boligen varmes opp med luft-til vann varmepumpe og har gasspeis i tillegg. Betongen har så stor varmemagasineffekt at det er små variasjoner på innetemperatur uansett årstid. På sommerstid kan doble dører ut fra spisestuen åpnes mot en stor uteplass på betongdekket utenfor. Glassrekkverk og Alutilevegger gir blanke fine kontraster mot betongoverflatene.

Det å  være både arkitekt, entreprenør, byggeleder og selvbygger har krevd mye – men ekteparet har har lært masse nytt av denne prosessen – både om materialer, arkitektur og byggearbeid.

  • Byggherre:Unni Furfjord og Jan Arvid Johansen
  • Arkitekt Unni Furfjord i UNO design & arkitektur as
  • Betong: Totalbetong as Tømrerarbeid av lokalt firma
  • Alutile plater monert av Smistad Mur og Betong
  • Flisarb: ProffKeramikeren Bodø

Prosjektdetaljer

Prosjekttype:

Kategorier:

Les mer om

Betongtavlen 2020

Arkitekturprisen Betongtavlen
Betong anvendt på en estetisk og teknisk fremragende måte

Våre studieturer
Bli med på våre inspirerende og lærerike studieturer i Europa

Bladet mur+betong

Tidsskriftet mur+betong presenterer arkitektur fra inn- og utland samt teknisk fagstoff om mur, betong og byggkeramikk.